Szágundelli csodái

Erős Ferenc újabb könyve látott napvilágot, de most nem szakterületén alkotott remekművet az európai hírű tudós, hanem a szépirodalom irányába tett izgalmas kitérőt. Az esten jelen volt Dr. Szőke Katalin a Szegedi Egyetem Szláv Intézetének munkatársa, mint beszélgető partner és Dr. Kőváry Zoltán moderátor. A mű címe a Szágundelli csodái címet viseli. Rögtön az elején megtudtuk, hogy ez egy önéletrajzi munka szubjektív önvizsgálattal fűszerezve. Mitől érdekes a mű? Több síkon indult el a beszélgetés ennek kiderítésére. A csel ott derült ki, amikor világossá vált előttünk, hogy az írónak mégis megjelenik a szakterülete: az identitás szociálpszichológiája. Különös, misztikus hangvételűvé tette a könyvet, hogy a valóság és a fikció határán egyensúlyozott Erős Ferenc. Tette mindezt kísérleti szándékkal, és hozzátehetjük, profin.

A mű a félmúlttal foglalkozik. Ez szüleink, nagynénéink, keresztapáink korszaka. Azért izgalmas, mert még nem a távoli múlt, de már nem a kortárs valóság. Valahol félúton, ahol mindenki ráismerhet a saját emlékeire a szocializmus szelíd barbárságában. Ez az az időszak, amely még egységes kultúrmasszával vette körül az akkori gyerekeket, közös élményrendszere volt, ami identitást formált egy nyári táborban, vagy a tanórák közti szünetben, sokszor tudat alatt. Rátapinthatunk a könyvet olvasva, hogy milyen volt az öncenzúra, és az állandó propaganda közepette gyereknek lenni, és hogy ők hogyan látták szüleiket. Ez felhívja a figyelmünket arra, hogy a mi életünk sora is ilyen félig öntudatlan módon pereg, és ugyanúgy megvan a reflexivitásunk feléjük, ahogy nekik is megjelent ez a szüleik irányába. Ugyanaz és mégis más. Ez az életünk, a hihetetlen dolgok pont olyan sűrűséggel bukkannak fel, mint a szilárd és racionális rendszerben mozgó külvilág, amelyről gyakran kiderül, hogy jelentős része csak illúzió. A szerző törekedett a valósághűségre, annak szolgai másolása nélkül, és a misztikum a humorban is tetten érhető. Különleges könyvet alkotott Erős Ferenc, ránk hagyva a szabad asszociációt, a szállak kibogozásánál. Használja hát mindenki bátran, saját emlékeit és családi kincstárának elemeit a múlt történéseinek megértéséhez.

Az est zárásaként Erdélyi Ágnes megköszönte érdeklődésünk és egyúttal invitált minket Dr. Kőváry Zoltán könyvismertetőjére. Az őszi kulturális fesztivál méltó előrendezvényének tekinthetjük ezt a jó hangulatú könyvbemutatót.

Kovács Attila helyszínije

Október 2., kedd

Grand Café

Deák Ferenc utca 18.

19.00 Erős Ferenc: Szágundelli csodái című könyvének bemutatója

Erős Ferenc egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Doktori Iskolájának vezetője, a magyar pszichoanalízis kultúrtörténetének megalapozója, az identitás, az előítéletek és a diszkrimináció elméletének kutatója nemzetközi hírű tudományos publikációi után most egy önéletrajzi ihletettségű regényt írt. A regény lehengerlően nagyszámú eredeti és/vagy fikciós történetet mesél el, temérdek híres/hírhedt figurát vonultat fel sajátos humorral, fanyar iróniával elmúlt évtizedekből, melyek mögött végig jelen van az író/tudós pontos és lényegi tudása a korról és az emberi természetről.
A szerzővel Szőke Katalin irodalomtörténész (SZTE BTK Orosz Tanszék) és Kőváry Zoltán (SZTE BTK Pszichológia Intézet) beszélget.

Reklámok

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s